E2a

Hvordan at frigive en bilmotor

For adskillige år siden

Flere år siden, jeg startede min Mazda GLC og ledes ud på en road trip kun at finde ud af, at blokken var frosset. Jeg var ikke i stand til at få nogen varme ud af ovnen, og motoren temperaturmåler gik "gennem tag" i kun et spørgsmål om minutter. Jeg var således tvunget til at regne ud, hvordan at frigive min bil motor, for jeg vidste, at hvis jeg fortsatte med at køre det i den tilstand, ville jeg ødelægge det på ingen tid.

Jeg tog bilen hjem og sætte det i garagen

Jeg tog bilen hjem og sætte det i garagen, for det er umuligt at tø en bilmotor udenfor i frostgrader. For at tø en motor, er du nødt til at hæve temperaturen i motorblokken og slangerne i en tilstrækkelig lang periode, således at isen i motoren vil tø. Jeg lejede en stor propan varmelegeme fra Rent-All butik i vores samfund og tændte den i garagen langt nok væk fra køretøjet, så det ville ikke starte på brand eller smelte noget af malingen på køretøjet. Jeg fortsatte med at vente, tænker, at det kun ville tage et par minutter, eller måske en time eller to.

Hvordan at frigive en bilmotor. For adskillige år siden.
Hvordan at frigive en bilmotor. For adskillige år siden.

Jeg blev meget frustreret i løbet af et par timer, som jeg oprindeligt mødtes med ringe succes. Jeg åbnede døren efter en time eller deromkring, og startet motoren håber, at min motor optøning var fuldstændig. Det var ikke! Motoren straks overophedet igen. Jeg begyndte at indse, at frigive en bilmotor skulle være en smule sværere og mere tidskrævende, end jeg havde troet. Da jeg nu havde mistet al varmen i garagen, måtte jeg starte forfra, for temperaturen i garagen nu var under frysepunktet igen. Så jeg lukkede op garagen og fortsatte med at forsøge igen, denne gang forlader varmelegeme kører natten over.

I morgen, forsøgte jeg igen, men blev mødt med lignende succes. Motorblokken var stadig frosne. Da jeg havde åbnet garagen igen, måtte jeg genstarte proces over for tredje gang. Denne gang jeg tillod varmelegeme til at køre i et par dage, for jeg nu indset, at mens garagen blev opvarmet tilstrækkeligt, var temperaturen i selve motorblokken ikke steget meget på alle.

Efter et par dage

Efter et par dage, så jeg i radiatoren - og til min glæde, var indholdet væske igen. Min motorblok endelig havde været frosne, og jeg var nu klar til at gå. Jeg straks tilføjede tilstrækkelig frostvæske for at sikre, at motorblokken ikke ville fryse igen, så snart jeg forlod huset. Jeg vendte varmeren til Rent-All butikken og betalte min bill. Min bil var nu klar til at rulle.

Jeg tog bilen hjem og sætte det i garagen. Efter et par dage.
Jeg tog bilen hjem og sætte det i garagen. Efter et par dage.

Jeg lært af denne proces, for at frigive en motorblok, hele blokken skal varmes grundigt og det skal holde varmen i en tilstrækkelig lang periode, således at hele indholdet af blokken kan hæves over frysepunktet. Mens frostvæske vil holde vandet fra at fryse, når frosset, skal det opvarmes til en temperatur højere end beskyttelsen værdi for at det at vende tilbage til væske igen. Det tager tid og tålmodighed. Som min garage var uisoleret, meget af varmen fra ovnen simpelthen spredes eller undslupne gennem taget. Denne forlængede processen som varmelegeme måtte arbejde endnu hårdere og længere for at holde blokken ved en tilstrækkelig temperatur i en tilstrækkelig periode, så motoren kunne tø.