E2a

Sådan identificeres stankelben

Stankelben er en af de mere harmløse insekter

Stankelben er en af de mere harmløse insekter, du vil finde rundt. Disse fluer er ofte forveksles med myg, men i modsætning myg, behøver stankelben ikke lever af blod, og vil normalt forlade mennesker alene. Her er hvordan du kan identificere, hvis du bliver konfronteret med en stor myg eller en kran flyve.

  • Habitat. Kranen flyve ofte lever i områder, hvor der er forekomster af vand. Ligesom myg, også kranen flyve deponerer æg i fugtige steder. Faktisk er nogle af de baby stankelben, der stadig er i Larvetilstand form kendt for at fortære og fest på myggelarver, som er normalt meget mindre. Disse stankelben er normalt findes nær søer, floder, vandløb og oversvømmede områder. Det er dog stadig muligt at finde stankelben i tørre områder, så længe der er lommer af vand eller mudder i felterne. Disse skabninger også gerne fugtighed, og vil som regel holde sig væk fra meget tørre eller godt oplyste steder.
  • Udseende. Med hensyn til udseende, har kranen fly tre meget lange par ben, der sædvanligvis er meget større end dens egne vinger. På grund af dette, undertiden kranen flue har svært ved flyvning. Der er nogle stankelben der naturligt mister en af deres ben, i hvilket tilfælde tendens til wobbly som kranen fly flyver stiger, fordi vægt er sat ud af balance. Vingerne er lige store, og er som regel meget beskidt leder, i stedet for at være klar og gennemsigtig. Disse også have små, lange kroppe, og en meget tynd brystkasse. Under et forstørrelsesglas, vil du normalt bemærke, at kranens flyve har tre øjne.
  • Størrelse. Kranen fly er ofte fejlagtigt som en myg, på grund af dens ligheder i kroppen. I modsætning til myg, dog kranen flue er meget større, og kan nå op til to inches. Der er kun få stankelben, der er mindre end en tomme. Disse stankelben er normalt endnu ikke moden. Den vingefang på hunnerne er som regel større end hannerne. Mens hunner kan have vinger, der er op til to inches i længden, vil hannerne har sædvanligvis en vingefang der er kun en tomme og halvt i længden.
  • Farvning. En anden væsentlig forskel mellem myg og kranen flue er farverne i sin krop. De fleste stankelben er brune eller guldfarvet, selv om der er nogle stankelben, der er farvet mørk grå. De fleste myg, på den anden side er stribet med sort og hvid.
  • Adfærd. I modsætning myg, vil stankelben aldrig bide mennesker. Det eneste stof, som kranen flyve kan spise er nektar, selv om de fleste stankelben ikke engang spise, når de modnes. Livscyklus af en kran flyve er ret begrænset. Efter det lægger sine æg, vil det normalt dø. På grund af dette, er det ikke nødvendigt at spise mens den er moden, så længe det kan passe sammen med andre fluer.

Sådan identificeres stankelben. Stankelben er en af de mere harmløse insekter.
Sådan identificeres stankelben. Stankelben er en af de mere harmløse insekter.

Selvom kran flyve kan se skræmmende, som en kæmpe myg, er det normalt meget harmløst. Disse egenskaber vil hjælpe dig med at identificere kranen flyve, og give dig en idé om, hvorvidt du bør swat insektet eller bare lade det flyve uskadelig rundt.