E2a

Hvordan laver man et solur

Solure gå langt tilbage i historien og afspejler menneskets første forsøg på at fortælle den tid. Som et tidspunkt kasserer, er et solur ikke i meget brug i dag, men det kan være en meget attraktiv central brik i din have. Hertil kommer, at hvis du er interesseret i astronomi og geografi så kunne du finde lave dit eget solur en interessant aktivitet. Du kan følge vejledningen nedenfor for at lave dit eget papir solur, og i den proces, vil du også lære nogle nye vilkår og nogle videnskabelige beregningsmetoder også.

Få de følgende ting parat

  • Tykt papir af størrelse 30 cm * 15 cm
  • Tykt papir af størrelse
  • Blyant
  • Viskelæder
  • Vinkelmåler til at trække vinkler
  • Scientific Calculator til at beregne trigonometriske funktioner
  • En saks
  • Transparent tape
  • En stiv fiberplader
Hvordan laver man et solur. Tan D = (tan t) (synd ø).
Hvordan laver man et solur. Tan D = (tan t) (synd ø).

Få at vide breddegraden for din plads (grader over eller under ækvator). Du kan få disse oplysninger fra internettet ved at lede efter disse oplysninger på en søgemaskine på dit valg. Tag papiret (30cmX15cm) og placere den på dit skrivebord med den lange side som base. Trække basislinien af længde omkring 24 cm. Tegne en vinkelret linie (vinkel = 90 grader) går opad fra midten af basislinien og en længde på 12 cm.

Markerer afslutningen af denne vinkelrette linje som 12 middag og den venstre ende af basislinien som 6 am og højre ende af basislinje som 6:00, hvis du er på en breddegrad nord for ækvator. (Bagsiden mærker af basislinien, hvis du er på breddegrad syd for ækvator).

For at markere tid på hver time interval skal du beregne vinklen for hver time at tegne linjerne i overensstemmelse hermed fra bunden af de 12 middag og opefter. Lav en tabel som vist nedenfor for at angive vinklen for hver time og bruge lommeregneren for formlen: tan D = (tan t) (synd Ø), hvor 't' er tiden målt i grader og bue, 'O' er breddegraden for det sted, og »D« er den vinkel beregnes.

Time Beregning for linje, der skal trækkes ved vinkel

07:00

08:00

Tegn linjer som pr beregnede vinkler og markere tid til hver linje. Dit solur er klar til brug ved at holde gnomon i retning mod nord.
Tegn linjer som pr beregnede vinkler og markere tid til hver linje. Dit solur er klar til brug ved at holde gnomon i retning mod nord.

09:00

10:00

11:00

13:00

14:00

15:00

04:00

05:00

Tegn linjer som pr beregnede vinkler og markere tid til hver linje

Tegn linjer som pr beregnede vinkler og markere tid til hver linje. For at gøre den lodrette pointer kaldet gnomon tage 2 nd ark papir og skær den i en firkantet størrelse på 12cm x 12 cm. Fold kvadratisk ark for at gøre en trekant. Brug en saks til at klippe langs hypotenusen af trekanten i en vinkel svarende til breddegraden for din plads.

Stik gnomon med hypotenusen opad og bunden langs den 12 middag linje til at bruge tape til at gøre det stå lodret langs 12 middag vinkelrette linje.

Dit solur er klar til brug ved at holde gnomon i retning mod nord

Dit solur er klar til brug ved at holde gnomon i retning mod nord. Brug en magnetisk kompas for at indstille retningen. Sundials er smuk og en varig vidnesbyrd om menneskets forhold til naturen .... En i din have vil gøre dig værdsætte dette aspekt, hver gang du ser det!