E2a

Hvordan laver man en nøgen æg

Naked æg lave en sjov videnskab eksperiment! For at gøre en nøgen æg, du bruger eddike til at opløse væk yderstof af et æg. Realiseringen af en nøgen æg kræver ingen særlig videnskabeligt udstyr, gør det en stor aktivitet at gøre derhjemme. Det er meget nemt, og tager kun et par minutter at starte processen.

Trin 1

Ingredienser og forsyninger:

Hvordan laver man en nøgen æg. Ingredienser og forsyninger.
Hvordan laver man en nøgen æg. Ingredienser og forsyninger.
  • 2-3 rå æg
  • 3 kopper hvid eddike
  • Beholder med låg, stor nok til de æg og eddike
  • Ske

Trin 2

Hæld eddike over æggene. Først anbringe æggene i beholderen. De bør ikke være tæt nok til at røre hinanden, men de kan røre siderne af beholderen. Derefter dække æggene med eddike. Du behøver ikke at måle eddike præcis, nok til helt at dække æggene er fint. Derefter sætte låget på beholderen.

Trin 3

Køleskab disse æg. Læg forsigtigt beholder i køleskabet, og lad det alene i 24 timer. Eddike er en syre, det vil langsomt æde calciumcarbonatet af æggeskaller. Nogle af eddike gør det også inden i ægget. Hvis du ryster den nøgne æg, kan du se blommen skvulpende rundt i æggehvide.

Trin 4

Tag ud af køleskabet. Forsigtigt fjerne beholderen fra køleskabet. Du vil måske bemærke små bobler af kuldioxid på ydersiden af hvert æg som eddike tærer på skallerne. Nu, skal du fjerne hvert enkelt æg fra beholderen med en ske. Vær forsigtig, fordi skallerne skal næsten opløst ved dette punkt. Ægget bør være gennemskinneligt uden skallen. Hvis nogen af æggene oozing, er membranerne brudt. Du bør smide dem ud.

Trin 5

Hæld eddike over æggene. Tag ud af køleskabet.
Hæld eddike over æggene. Tag ud af køleskabet.

Udskift eddike. Hæld den gamle eddike, skal du placere æggene tilbage i beholderen, og dække med ny eddike. Sæt låget på beholderen, og opbevares i køleskab i yderligere 24 timer.

Trin 6

Tag æggene ud af køleskabet. Denne gang når du fjerner beholderen ud af køleskabet og tage ud af dine æg, bør de helt færdig. Der vil ikke være shell tilbage på æggene. Du kan give det en blid klemme for at se den fleksible ydre membran, men ikke klemme hårdt nok til at bryde denne membran. Denne membran er, hvad der holder ægget sammen, når skallen er væk. I modsætning hårdkogte æg, er indersiden af en nøgen æg ikke fast stof. Hvis du lader ægget i eddike i længere tid, vil den udvendige blive endnu mere gummiagtig. Du kan endda lade den stå i eddike i en uge eller længere.


Naked æg er ikke spiselige, men de gør en sjov videnskab eksperiment. Når du er færdig med ægget, skal du ikke forsøge at koge det eller spise det, bare kassere det.