E2a

Hvordan at tage sig af en sommerfugl cocoon

Hvis du er en grundskole naturfagslærer eller en mor til små nysgerrige børn, kan du allerede ved, at vidne til en larve bliver til en sommerfugl er en af de mest ærefrygtindgydende oplevelser, som en ung knægt kan have. Selvfølgelig er det vigtigt, at du sikrer, så meget som du kan, at hele denne proces går ud uden en hitch. Læs videre for nogle retningslinjer for at tage sig af en sommerfugl cocoon:

Hvordan at tage sig af en sommerfugl cocoon. Forbered miljø for kokon.
Hvordan at tage sig af en sommerfugl cocoon. Forbered miljø for kokon.
  • Kend processen. Bortset fra at lade dine børn vidne transformation på sig selv, det er også en god idé at rodfæste deres erfaringer med uddannelsesmæssig baggrund. Du kan lade børnene tegne eller notere deres observationer om larve. Lad dem fortsætte deres bemærkninger indtil kålorm til sidst forvandles til en sommerfugl.

    Forskning med dine børn om livscyklus af en sommerfugl, og du kan også bruge dette som et springbræt til at undervise om livscyklus for andre dyr. Du kan også læse dem historier, der har noget at gøre med larver bliver til sommerfugle: en bemærkelsesværdigt eksempel er "The Very Hungry Caterpillar" af Eric Carle. På denne måde vil børnene også få litterære påskønnelse.

  • Forbered miljø for kokon. Larver spin-kokoner til sig selv ved hjælp af en silke-lignende stof, der kommer fra deres kroppe. Larven tillægger denne puppe til et blad eller kvist og vikler sin krop omkring det. Det er derfor, det er bedst, at du giver en hængende stick eller en filial, hvor kokon kan knyttes til. Den bedste måde er at have larven lever på en indendørs anlæg. Du kan også indeholde larven inde i en mellemstor bur, med lodrette grene inde.
  • Forstyr ikke den kokon. Når insektet er inde i kokonen, er der faktisk intet andet, der skal gøres. Den bedste måde er at lade alle vide, at ingen skal røre puppe, sommerfuglen bliver "dannet" inde og hvis nogen forstyrrer det, er chancerne, hun ikke vil være i stand til at blive dannet ordentligt. Du kan dog tåge omgivelser i kokon (men ikke kokon selv) for at sikre korrekt fugtighed. Denne fase af kålorm liv er en stor mulighed for at lære børn om tålmodighed.
  • Hvis kokon falder af sin kvist, fortvivl ikke! Den insekt er stadig sikker, og det vil stadig fremstå som en sommerfugl hurtigt nok. Den bedste måde er at overlade det alene. Forsøg ikke at sætte den tilbage til sin oprindelige plads.
  • Vide, hvornår sommerfuglen kommer ud af kokonen. Den insekt sædvanligvis forbliver inde i kokonen i 10 til 14 dage. Dagen lige før sommerfuglen kommer frem, vil den kokon vende enten mørk eller meget klar. Forvent sommerfuglen at komme ud i de tidlige morgentimer, og sørg for at have dine børn ved hånden til at overvære denne begivenhed! Det vil ske meget hurtigt, så vær klar.

    Når sommerfuglen kommer frem, vil dens vinger være blød og uudviklede. Hun vil senere udvide sine vinger til sin normale størrelse, men vær forsigtig med ikke at røre ved det endnu! Hendes vinger er stadig meget blød og skrøbelig. Hun vil have en lodret overflade til aborre på indtil hendes vinger blive fast. Du kunne tjene hende med lidt vand blandet med en smule sukker.


Når sommerfuglen dukker og dens vinger bliver stærk nok

Når sommerfuglen dukker og dens vinger bliver stærk nok, den næste del er at lade hende gå ud i haven. Dine børn vil helt sikkert sætte pris på den lektion om transformation, tålmodighed, og give slip. Held og lykke!