E2a

Hvordan laver skygge marionetter

En af de nemmeste former for marionet er en Shadow Puppet

En af de nemmeste former for marionet er en Shadow Puppet, og gøre og bruge skygge marionetter kan nydes af amatør dukkefører i alle aldre. Selv om de fleste børn lærer om at lave skygge marionetter på væggen med deres hænder foran en stærkt lys, de virkelig sofistikeret tradition for skygge marionetter er måske mest berømt i Indonesien, hvor episke fortællinger fra indonesiske historie blevet handlet af master-skygge dukkeførere for århundreder, som regel ledsaget af en traditionel Gamalan orkester, bemærkelsesværdig for de mange toner af klokke-lignende instrumenter, der anvendes i udførelsen. Indonesiske Shadow Plays kan gå på i timevis - men din skygge marionetter behøver kun udføre for korte matinees!

Først skal du bruge en skærm og et stærkt lys

Først skal du bruge en skærm og en stærkt lys. En slags oversvømmelse lampe, måske den slags der bruges i bilindustrien butikker, bør gøre bøde. Skærmen skal være fremstillet af et materiale, som du nemt kan se lys igennem - en gammel hvid eller lys farvet ark (forhåbentlig uden huller) skal gøre fint. Hæng op arket, åbnede i en firkant, og trak stram til at arbejde ud rynker. Der bør være plads bag det at placere lampen mindst 6 meter væk.

Hvordan laver skygge marionetter. En af de nemmeste former for marionet er en Shadow Puppet.
Hvordan laver skygge marionetter. En af de nemmeste former for marionet er en Shadow Puppet.

Efterlad nogle plads under bunden af arket for dig at sidde komfortabelt at manipulere dine marionetter nedefra. Du bør også sidde tæt til pladen, modsat den side, hvor dit publikum sidder, men foran lyset skinner på arket. Jo tættere du er arket, jo skarpere kanter og detaljer af dukkerne 'skygge vises til din målgruppe.

Dine Shadow Puppets vil udføre nær skærmen

Dine Shadow Puppets vil udføre nær skærmen, men ikke tæt på lyskilden. Eksperimenter med forskel afstande for lyskilden, og også måder at tage brodden af lyskilden, så det ser ud som spredte lys i stedet for en enkelt stærk lysplet. Forskellige former for lys kan sprede lyset bedre end andre - eksperiment!

For at gøre dukkerne selv

For at gøre dukkerne selv, bør du begynde med en relativt stift pap. Store sider af gamle brune bølgepapkasser ville gøre, men du kan også købe god stiv tykkelse af pap fra lokale kunst forsyninger. Må ikke købe det så tyk, at man kan ikke skære det dog! Husk, at farven ikke noget - alt hvad du ser, er de sorte skygger.

Beslutte, om din marionet vil have bevægelige dele

Først skal du bruge en skærm og et stærkt lys. Dine Shadow Puppets vil udføre nær skærmen.
Først skal du bruge en skærm og et stærkt lys. Dine Shadow Puppets vil udføre nær skærmen.

Beslutte, om din marionet vil have bevægelige dele. Indonesisk Shadow Puppets har ofte mange bevægelige dele - munden kan flytte, men næsten altid en arm, begge arme eller ben vil bevæge sig så godt. Nu skal hver bevægelig del flyttes med en vedhæftet stick, så starter simpelt. Du kan skære huller til øjne, ører, uanset hvad du ønsker at "pynte" din marionet. Måske starte med en simpel marionet dyr med en bevægende munden, eller en fisk med en mund og flytte tilbage fin. Du kan lave bevægelige dele ved blot at bruge en tack eller tommelfinger-tack stikke gennem "fælles", hvor de bevægelige dele mødes. Du kan placere et stykke tape over tommelfinger-tack, så den ikke falder ud. Watch out for de punkter, men især med børn. Vigtigst af alt: Husk, at din marionet altid bør udformes til at fremstå som en "side view"!

Indonesisk Shadow Puppets er manipuleret ved at knytte lange tynde pinde til de forskellige bevægelige dele, så dine hænder er ikke synlige. Dukkerne er flyttet fra under skærmen, hvilket er en færdighed, der kan tage lidt øvelse! Have-type bambus pinde til den lokale plante eller blomst planteskole skulle virke fint. Du kan bruge gaffatape til at fastgøre pindene - husk - dit publikum aldrig ser selve marionet - kun skygge.

Når du har foretaget nok skygge marionetter for en historie (Jonah og Whale ville tage kun to!) Så er du klar til at starte dit spil. Glem ikke nogle nice musik ... i den indonesiske tradition, selvfølgelig.