E2a

Sådan læser poesi

Nogle vil måske sige, at læsning er læsning

Nogle vil måske sige, at læsning er læsning, uanset hvad læsestof kunne være. Men overveje forskellen mellem at læse en madlavning opskrift og en roman, for eksempel. Du læser opskriften at indsamle oplysninger om en proces, du har brug for at lære hurtigt, mens du læser en roman i et langsommere tempo for at lære om tegn eller blot flygte ind i en anden virkelighed.

Sådan læser poesi. For at begynde at læse et digt.
Sådan læser poesi. For at begynde at læse et digt.

Forskellige typer af litteratur kræver forskellige ting fra deres læsere, og poesi er ingen undtagelse. Du kan umuligt læse og forstå poesi, hvis du nærmer dig det gerne et kapitel i en skole biologi lærebog. Poets bruger en række litterære virkemidler til at vejlede deres læsere gennem en rejse. Nogle gange, at rejsen kan føre til andre rejser, men det kan også ende brat ved afgangen tegn. Det er skønheden i godt udformet poesi.

  1. For at begynde at læse et digt, starte, hvor digteren vil have dig til at starte - titlen. Et digt titel er sjældent slået sammen i sidste øjeblik, så brug den som en samlet guide til temaet i digtet. Nogle digtere foretrækker at holde deres titler kort, mens andre kan vælge en ufattelig lang titel som en ironisk sætning eller stenografi introduktion. En god titel skal hjælpe læseren orientere sig til de specifikke temaer og ideer digtet. Overvej titlen på TS Eliot digt "The Love Song of J. Alfred Prufrock" for eksempel. Fra titlen alene, bør du indse digtet vil blive romantiserede (elsker sang) og måske en smule snerpet (J. Alfred Prufrock). Efter at have læst digtet selv, kan du ønsker at komme tilbage til titlen for endnu mere oplysning.
  2. Efter at have læst titlen omhyggeligt, vil du ønsker at læse alle dedikationer, korte citater eller epigrammer digteren kan inkludere. Disse korte linjer lånt fra andre kilder ofte give læserne endnu mere indsigt i digterens inspiration til digtet eller en dybere forbindelse til andre former for litteratur. Igen, digtere sjældent forlader en detalje til tilfældighederne, så der er altid en grund til, hvorfor en bestemt citat er markeret, eller en bestemt person modtager en dedikation. Denne information gives ofte som en fodnote efter digtet.
  3. Når du har haft en chance for at orientere dig til digtet, læse den igennem helt én gang uden at stoppe. Lad de ord til at skabe konkret billedsprog i dit hoved, meget gerne en beskrivende passage i en roman. Det er ikke usædvanligt at høre en anden fortælling stemme i dit hoved, mens du læser poesi. Mange læsere vil høre accent eller andre karakteristiske kendetegn om digteren som de læser. Nogle digte er skrevet helt i en dialekt, så du måske nødt til at sondere de ord i den måde, de tegn kunne tale dem.
  4. Når du har læst digtet fuldstændigt, overveje dine umiddelbare reaktioner. Har digtet gøre dig vred eller ked af det eller inspireret? Har billederne fornærme dig på nogen måde eller gjorde de oplyse dig? Moderne poesi tendens til at arbejde på princippet om en kort, skarp chok eller en hurtig Zen brod. Moderne digtere forsøger at gøre deres punkt gennem kondensering af følelser og en ironisk eller alvorlig undertone. De endelser mange moderne digte er designet til at knække læseren ud af hans eller hendes comfort zone. Det er denne første, rå læsning, der ofte er den mest mindeværdige for læseren.
  5. Når du er klar, kan du læse digtet igen. Vær opmærksom på de linjer, der talte mest direkte om digtets tema. Kig for brug af litterære virkemidler, der især imponerede dig. Var der en regelmæssig rytme og rim ordning, der bar dig ad? Har linjerne skabe og frigøre spændinger i en tilfredsstillende måde? Nogle gange kan en dårligt konstrueret digt mislykkes, fordi den ikke skubbe læseren hårdt nok. Har du føler koblet fra digt på grund af den forudsigelige sprog eller dårligt valg af emne?
  6. Efter at have læst digtet flere gange, kan du ønsker at gøre nogle forskning på digterens personlige liv og påvirkninger. Læse et digt af EE Cummings kan synes som en umulig øvelse, med alle disse finurlige linjer og ulige tegnsætning, men vel vidende, at han skrev under højden af ​​Jazz Age kan hjælpe dig med at finde ud af metoden bag galskaben. Vide, hvorfor en digters store værker synes deprimerende eller satirisk eller humoristisk kan hjælpe dig med at fortolke andre værker af denne forfatter. Læsning poesi behøver ikke at være den snoede litterært biologi projekt, det kunne have været i high school og college. God poesi kan give liv lektioner ikke let findes i andre former for litteratur.