E2a

Sådan at forstå skrive kontrakter

Skrivning kontrakter er nødvendige for enhver freelance skriftligt projekt, hvor penge er involveret, selv mest som ikke tilbyder at betale for skrivning.

Sådan at forstå skrive kontrakter. Vide, hvilke rettigheder du vil give væk.
Sådan at forstå skrive kontrakter. Vide, hvilke rettigheder du vil give væk.

  1. Vide, hvilke rettigheder du vil give væk. Hvis du kigger på at udgive en bog, novelle eller novelle på tryk, vil de kontrakter, har mange rettigheder, som du vil give op til gengæld for penge, du vil modtage. Disse indeholder oftest genudgivelse rettigheder, hvilket betyder, at du ikke kan få arbejde offentliggjort andre steder. Disse kan simpelthen være nordeuropæiske rettigheder, for eksempel, hvilket betyder, at du er fri til at markedsføre arbejde uden for Nord-Europa, men dine rettigheder til genudsendelse er givet op i Nordeuropa. Mængden af ​​rettigheder, som du vil blive bedt om at underskrive væk variere med udgiveren. Ved den yderste ende, har der været nogle tilfælde, hvor en udgiver beder om forfatteren til at opgive navn forbundet med en bestemt værk. Det betyder, at en pen navn, du bruger til et værk ikke kan anvendes til værker, der er udgivet med enhver anden udgiver.

    Ved offentliggørelse på nettet, er det almindeligt for udgiveren at bede om alle rettigheder til selve arbejdet, selvom arbejdet ikke er offentliggjort. Fordi internettet er globalt, er der ingen nordeuropæisk klausul for online publicering. Det er vigtigt at læse online kontrakter meget nøje, selv før en aftale er lavet, da de bunker af fine print kan indeholde ting, du aldrig skal give op. Der er et par forlag, der erklærer, at noget forelagt dem er deres ejendom, hvilket betyder, at selv om de ikke ønsker det og vil ikke udgive det, kan du aldrig sende det til nogen anden.

  2. Frister. Deadlines er en vigtig ting at forstå i en skriftlig kontrakt. Næsten enhver kontrakt vil have deadlines, som du forventes at opfylde. For trykte publikationer, vil dette normalt omfatte specifikke datoer for dine første udkast at være i, og som giver tid til din editor til at komme med forslag og rettelser. Så vil der være en anden frist angiver, hvornår disse ændringer der skal foretages. Du skal føle sikker på at du vil være i stand til at overholde disse tidsfrister, og bør give mulighed for lidt ekstra tid til eventuelle nødsituationer, du måtte have. Mange kontrakter angive, at hvis fristerne ikke overholdes, kan du miste nogle af din løn, forskuddet eller endda hele kontrakten.
  3. Forhandle din kontrakt. De fleste udgivere tillader lidt forhandling plads i deres kontrakter. En agent vil ofte forhandle om en forfatter og forsøg på at øge forfatterens rettigheder, såsom gennem en tilbagevenden klausul. Det fastsætter, at hvis udgiveren tillader bogen til at gå ud af tryk, vil rettighederne vende tilbage til forfatteren. En agent kan forhandle om et større procentdele for royalties, et større forvejen, eller en længere frist som godt. Selvom en agent er ofte den bedste forhandler, der har erfaring med mange forskellige forlag, forfattere kan frit forhandle på egen hånd. Du kan forsøge at tilbyde noget til gengæld for at få flere rettigheder til dig selv, såsom at bygge en hjemmeside til at markedsføre din bog. Inden for online skriftligt, kan du tilbyde at hjælpe med at fremme deres hjemmeside eller gøre dit arbejde længere i bytte for en højere sats eller mere tid.